File Vermijden
Tip
Inspiratie:

Nooit meer vast staan in de spits? Zo haal je meer uit je dag

In de file staan: zonde van je tijd, toch? Het is druk op de A2 rondom Den Bosch. Met name tussen Deil en Vught. De kans op oponthoud is er groot. Maar om nou iedere dag achteraan in de rij aan te sluiten, daar heb je natuurlijk geen trek in. Vermijd de spits aan de hand van deze tips!

1. Kies voor een ander vervoermiddel

Door slim te reizen, ontloop je de files. Heb je al eens overwogen om met het OV te reizen? Of om op de fiets te stappen? Je staat niet langer stil op de A2 en als je fietst, heb je meteen jouw dagelijkse portie beweging. Terwijl je je hoofd leegmaakt en geniet van de natuur en de buitenlucht. Vind je jouw bestemming te ver om te fietsen? Dan is een e-bike wellicht iets voor jou!

2. Overweeg een alternatieve route

Is ander vervoer geen optie? Misschien kun je de drukke knooppunten Deil en Vught vermijden door een alternatieve route te pakken. Op sommige tijdstippen brengt een andere route je sneller op je bestemming. Een kleine omweg levert je dus tijdwinst op. Handige apps helpen je bij het plannen van een alternatieve route.

3. Reis buiten de spits

Zijn ander vervoer of een alternatieve route voor jou niet haalbaar? Dan is reizen op een ander tijdstip misschien een idee. Vermijd de ochtendspits tussen 7:00 en 9:30 uur en ook de avondspits tussen 16:30 en 19:00 uur. Buiten die tijden is de weg voor jou. En het voordeel: als je extra vroeg vertrekt, heb je aan het eind van de middag tijd voor iets anders, voor een wandeling of een terrasje. Ga je ’s ochtends liever later van huis? Dan heb je alle tijd om alvast je mails wegwerken of de kinderen naar school brengen.  

4. Gebruik slimme reisapps

Je reisplanner zit in je broekzak. Download handige apps op je smartphone. Ze kunnen je helpen om slimmer te reizen. Zo kun je snel de actuele file-informatie checken. Of een OV-fiets huren na je treinreis. Met reisapp Gaiyo bijvoorbeeld kun je je reis vooraf plannen, boeken en betalen. Hoe gemakkelijk is dat? Met de app kun je ook andere deelvervoermiddelen regelen, zoals een elektrische auto of scooter. Door gebruik te maken van reisapps ga je altijd goed voorbereid op pad!  

5. Werk thuis

Wil je helemaal voorkomen dat je in de file terechtkomt, dan is een of meerdere dagen per week thuiswerken een goede optie. Zo gaat er zo min mogelijk werktijd verloren. En houd je vrije tijd over, want van filerijden is geen sprake meer. Nieuwe digitale technologieën maken thuiswerken bovendien steeds gemakkelijker. Met videobellen ben je misschien wel bekend? Zo hoef je niet voor al je afspraken de weg op. Sommige bedrijven bieden flexplekken aan. Je werkt dan niet thuis, maar bijvoorbeeld in de buurt van je afspraak.

Door de spits te mijden, ben je minder lang onderweg. Pak dus als het even kan de fiets of een andere route, reis op andere tijden, gebruik een reisapp of werk thuis. En geniet van je extra vrije tijd!