Waar Moet Je Op Letten Als Je Een E Bike Aanschaft
Tip
Inspiratie:

Waarop moet je letten als je een e-bike aanschaft? Een stappenplan

Op een e-bike is het alsof je altijd wind mee hebt. Met gemak bereik je 25 kilometer per uur. Ondertussen kun je genieten van de buitenlucht. Fijn als je dagelijks veel kilometers op de fiets maakt. Maar waarop moet je letten als je van plan bent om een e-bike aan te schaffen? Lees hier het stappenplan.

Stap 1: bepaal jouw budget

E-bikes zijn te koop vanaf ongeveer 1.200 euro, maar de meeste e-bikes kosten tussen de 2.000 en 2.500 euro. De prijzen zijn vooral afhankelijk van het type motor en de accu. Zo is een voorwielmotor goedkoper dan een middenmotor. Wat betreft de accu: hoe groter, des te hoger de prijs. Wanneer je korte afstanden door de stad fietst, is een goedkopere variant geschikt. Als je echter lange recreatieve tochten wilt maken of als je dagelijks naar je werk fietst, is het aan te raden om een luxere e-bike te kopen.

Stap 2: kies het type dat bij jou past

Er zijn veel soorten e-bikes, dus voor ieder wat wils. Zo heb je de keuze uit een elektrische stadsfiets, een elektrische bakfiets, een elektrische vouwfiets en de speed pedelec. Het laatste model is een ‘high speed’ e-bike waarmee je maximaal 45 kilometer per uur kunt fietsen. Gewone e-bikes zijn aan te raden als je graag een ontspannend fietstochtje door de natuur maakt. Wanneer je dagelijks een lange afstand moet afleggen voor bijvoorbeeld werk, dan is de speed pedelec een mooie en sportieve optie. Vergeet hierbij alleen niet dat je een bromfietsrijbewijs nodig hebt.

Stap 3: verdiep je in de techniek

E-bikes hebben meerdere technische snufjes. Zo moet je kiezen welke motor je wilt, hoe groot de accu moet zijn en welke versnellingen jouw voorkeur hebben. Daarnaast is het ook verstandig om te letten op het gewicht van de e-bike en in welke houding je wilt fietsen. Om je nu niet te vervelen met allerlei technische taal, kun je er hier meer over lezen.

Stap 4: bepaal de locatie van je aankoop

Een e-bike kun je online en in de meeste fietsenwinkels kopen. De laatste optie heeft de meeste voordelen. Je kunt namelijk een proefrit maken, vragen stellen aan de verkoper en de fiets laten afstellen. Een overzicht van fietsenwinkels in Den Bosch vind je hier.

Alle stappen doorlopen? Spring op de fiets
Gefeliciteerd met jouw aankoop! Spring snel op je nieuwe e-bike en geniet van de buitenlucht en sportieve kilometers. Kies bijvoorbeeld voor een mooie fietsroute in Rivierenland. Geniet van de mooie uiterwaarden, pittoreske dorpjes en mooie uitzichten in de Betuwe, de Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal!