Verhaal
Inspiratie:

''Zonde van mijn tijd om in de file te staan''

“Met mijn speed bike ben ik met een half uur op mijn werk. Plus ik heb meteen mijn dagelijkse portie beweging gehad. In de frisse lucht. Dat is mooi meegenomen, want ik ben geen fan van de sportschool. En een voordeel ten opzichte van het OV is dat ik zelf de touwtjes in handen heb. Ik ben niet afhankelijk van vaste tijden.”

Verkeer staat vast

Carli van den Ekart uit Schijndel is praktijkdocent aan de HAS Hogeschool in Den Bosch. Hij kocht in 2020 een speed pedelec om de drukte op de A2 tijdens de spits te mijden. “Zowel ’s morgens als ’s avonds en zeker met slecht weer staat het verkeer op de rondweg van Den Bosch vaak vast. Jarenlang reed ik met de auto naar mijn werk. Zeker drie kwartier deed ik erover. Terwijl ik er op rustige momenten in twintig minuten was. Zonde van mijn tijd.” 

Op tijd op school

Op de dagen dat hij lesgeeft, moet Carli op tijd op school zijn. Tegenvallers in het verkeer kan hij dan niet gebruiken. “Om de spits te mijden, heb ik ook wel met de bus gereisd. Maar van deur tot deur ben ik dan ook minimaal 45 minuten onderweg. Vaak zat de bus vol en kon ik niet zitten. En als ik ‘m een keer miste, moest ik een half uur wachten op de volgende. Dat schoot niet op.” 

Eigen baas over reistijd

Met een speed bike heeft hij zijn reistijd zelf in de hand. “Dat is het belangrijkste voordeel. De tijdwinst is misschien eens niet zo groot. Het gaat er vooral om dat ik niet langer tijdverlies heb. En ik ben flexibeler. Als ik na mijn werk nog ergens heen wil, zit ik niet vast aan OV-tijden.” Korte tijd reed Carli met de elektrische fiets van zijn vrouw naar zijn werk. “Ook dat vond ik niet ideaal. Scholieren fietsen ’s morgens drie rijen dik op het fietspad. Met een speed bike mag ik op de weg rijden en heb ik daar geen last van.” 

Lekker buiten

Weer of geen weer, vier dagen per week stapt Carli op zijn snelle fiets. Ook tijdens de coronaperiode gingen de lessen door. “Fietsen houdt me fit. En ik ben lekker buiten. Af en toe zie ik een hert. En ik hoor de vogels fluiten. Slechts een enkele keer pak ik nog wel eens de auto, bijvoorbeeld als ik veel spullen moet meenemen voor een practicum.”