Thuiswerken Zonder Afleiding (1)
Tip
Inspiratie:

Thuiswerken zonder afleiding? Zo doe je dat!

Een of meerdere dagen per week thuiswerken? Veel van je collega’s willen niet anders meer. Ook jij ziet de voordelen. Geen last van bellende collega’s, je werk is op tijd af en tussendoor doe je een wasje of haal je een boodschap. Maar dat lukt niet altijd even goed ... De buurvrouw belt aan, de kinderen vragen aandacht en oh ja, dat ene privé-appje, dat kan echt niet wachten. Hoe weersta je die verleidingen?

1. Zoek de balans

Thuiswerken geeft je veel vrijheid om zelf je tijd in te delen. Je begint wat vroeger of werkt ’s avonds nog een uurtje door. Dat nette pak blijft in de kast en omdat je thuiswerkt, neem je ook de pakketjes van de buren aan. Werk- en privéleven lopen langzaam steeds meer in elkaar over. Die vrijheid is fijn en die momenten van afleiding zijn tegelijkertijd goede pauzemomenten. Te veel afleiding kan je echter ook stress opleveren. Zoek de balans en stel je grenzen, zodat thuiswerken voor jou plezierig blíjft.

2. Zorg voor een aparte werkplek

Creëer als dat mogelijk is een aparte werkruimte. Misschien heb je een kamer in je huis over of is er een rustig plekje waar je aan je eigen bureau kunt werken. Doe de deur dicht en maak afspraken met je huisgenoten over wanneer ze wel of niet kunnen binnenkomen. Zodat je niet gestoord wordt tijdens een belangrijke call. Zorg ook voor een opgeruimd bureau en zet alleen op tafel wat je nodig hebt.

3. Koop een koptelefoon

Als je niet de mogelijkheid hebt om een eigen kantoorruimte te creëren, kan een koptelefoon met noise cancelling je helpen om je af te sluiten van je omgeving. Zo kun je je beter op je werk focussen en hoor je niet de gesprekken van je partner die ook thuiswerkt, of je kinderen die luidruchtig een spelletje doen. Omgevingsgeluiden worden opgeheven of gereduceerd, zodat jij je beter kunt concentreren.

4. Maak een planning

Om overzicht te krijgen, is het slim om je werkzaamheden voor de hele week op een rijtje te zetten. Plan ze per dag in en doe dat zo realistisch mogelijk. Voorkom dat je in de stress schiet terwijl je van de ene naar de andere videocall holt. Werk op vaste tijden en zet als je dat prettig vindt een wekker om de tijd voor een bepaalde klus te bewaken én om er tegelijkertijd voor te zorgen dat je niet te lang achter je bureau zit.

5. Check e-mails op vaste momenten

Binnenkomende e-mailtjes kunnen je behoorlijk afleiden. En dat geldt ook voor berichten op je mobiele telefoon. Natuurlijk is het belangrijk om bereikbaar te zijn. En snel op de hoogte te zijn van nieuws. Maar je hoeft niet iedere vijf minuten je mailbox of je social media te checken. Kies daarvoor vaste momenten, ook om mails te beantwoorden. En probeer je tijdens werktijd niet te laten afleiden door privéberichten.

6. Neem op tijd pauze

Als je ongestoord kunt werken, breng je vaak ongemerkt heel wat uurtjes achter je laptop door. Zorg daarom voor vaste momenten van ontspanning. Begin de dag met een wandeling of neem tijdens je lunchpauze beweging door een rondje door het park te lopen. Of plan een online koffiemoment in met een collega. Na een paar uur werken zonder pauze ben je minder productief. Het is daarom belangrijk dat je fit blijft. Doe na je werk iets wat je leukt vindt, iets waar je energie van krijgt waardoor je je weer kunt opladen.

Wat is voor jou een reden om thuis te werken?

Veel mensen willen ook na corona blijven thuiswerken. Maar vinden het ook lastig om dat in de praktijk te brengen. Gelukkig kunnen we je helpen. Wie zijn/haar thuiswerkdagen vastlegt, is eerder geneigd om dat ook daadwerkelijk te doen en vol te houden. Vul onze planner in en plan zo je ideale werkweek!

Plan je ideale werkweek