Jacek Dylag Mmar Xs8 Mk Unsplash
Tip
Inspiratie:

Tijdens donkere dagen meer files; hoe vermijd je ze?

Winter. Buiten is het donker en koud. Dé tijd van het jaar om onder een deken op de bank te kruipen en naar je favoriete kerstfilm te kijken. Of om je lekker warm voor de open haard te nestelen. Op je fiets of op een tochtig perron de kou trotseren, lokken je in deze periode misschien niet. Toch kun je dat eenvoudig voorkomen. Check hier hoe!

Houd de weersvoorspelling in de gaten

Als het regent, sneeuwt, hagelt of mistig is, is de kans groot dat je in de file terechtkomt. Een paar druppels kunnen al voor vertraging op de weg zorgen. Check daarom voor je op pad gaat de weersvooruitzichten. Thuiswerken, op een ander tijdstip op pad gaan of carpoolen kunnen ook voorkomen dat je in de file belandt.

Mijd de ochtend- en avondspits

Door eerst thuis te werken en later op pad te gaan, vermijd je de spitsuren op de weg. In de ochtend liggen die tussen 7:00 en 9:30 uur, in de avond tussen 16:30 en 19:00 uur. Je kunt natuurlijk ook ruim voor de spits op pad gaan.

Gebruik apps om files te vermijden

Slimme apps vertellen je de hele dag door waar de files staan, en ook welke alternatieve routes je kunt nemen. Zo vermijd je de files. Je kunt ook besluiten thuis te blijven. Of wat later te vertrekken van je werk. Of om de auto op kantoor te laten staan en voor de terugreis de trein te pakken!

Blijf op je eigen rijstrook

Mocht je toch in de file terechtkomen, blijf dan op dezelfde rijstrook rijden. Onderzoek wijst uit dat vaak van rijstrook wisselen in de file je geen tijdwinst oplevert. Je maakt de file alleen maar langer. Als de file oplost, trek dan niet te langzaam op. Het is niet de bedoeling dat je gaat bumper kleven, wel dat je 'gaten dichtrijdt'.