Inspiratie:

Luisteren naar podcasts in de trein: onze tips voor ontspanning tijdens je reistijd

Treinreizen is een fijne manier om van A naar B te komen. Het is comfortabel, duurzaam en je hebt tijd om bij te komen van de dag. In de trein kan je je reistijd nuttig besteden door te luisteren naar podcasts! Dit is een leuke en ontspannende manier om op de hoogte te blijven van het nieuws, te leren over nieuwe onderwerpen of gewoon meer te weten te komen over de wereld om je heen. Er zijn podcasts over alles, van nieuws en politiek tot geschiedenis en wetenschap. Wat zijn de beste podcasts om in de trein te luisteren?

Tips per genre

Er zijn veel geweldige podcasts om in de trein te luisteren. Tip: download podcasts van tevoren, zodat je ze offline kunt luisteren. Dit is vooral handig als je een slechte internetverbinding hebt in de trein. Hier zijn per genre een paar tips:

True crime en spanning:

Moordcast: In Moordcast neemt Dionne Slagter je mee in verschillende mysterieuze moordzaken. Samen met haar broer Henrik als sidekick duiken zij in waargebeurde misdaadverhalen.

Moordzaken: Carrie en Eddie bespreken op een toegankelijke manier spraakmakende opgeloste Nederlandse moordzaken. Wie denk jij dat het gedaan heeft?

Parool misdaadpodcast: De criminele wereld is meedogenloos en voor buitenstaanders met mysteries omgeven. Misdaadjournalisten Wouter Laumans en Paul Vugts zitten erbovenop en duiken erin.

Comedy en ontspanning:

Echt Gebeurd: Luister naar hilarische en ontroerende verhalen die gebaseerd zijn op waargebeurde gebeurtenissen, verteld door de mensen die ze hebben meegemaakt.

Weer een dag: Een komische podcast waarin Marcel van Roosmalen en Gijs Groenteman elke dag praten over de dagelijkse actualiteit. In 12 minuten nemen ze het nieuws door maar klagen tussendoor ook over het leven, vieren hun succesjes en halen herinneringen op. Elke dag opnieuw.

Ervaring voor beginners: Ervaring voor Beginners is een podcast-serie waarin Theo Maassen (Oegstgeest, 1966) exact 60 minuten praat met makers over de kunst van het maken.

 

 

Psychologische inzichten:

Omdenken Podcast: In de Omdenken Podcast luister je mee met de openhartige gesprekken die Berthold Gunster voert met mensen over hun problemen. Hoe kunnen ze hun probleem laten verdwijnen? Of zelfs omdenken?

Hoe ben je zo?!: Psychologen en dikke vrienden Thijs Launspach en Lennard Toma zijn gefascineerd door persoonlijkheidsverschillen en geloven erin dat je jezelf niet hoeft te verbeteren, want je bent al goed zoals je bent. Maar kennis over psychologie kan wél helpen om jezelf en anderen beter te begrijpen.

De Podcast Psycholoog: Een podcast van psycholoog en schrijver Esther Perel. In de podcast bespreekt Perel verschillende aspecten van de menselijke psyche, zoals liefde, relaties en seksualiteit.

Sport:

De Derde Helft: Tijdens deze podcast bevind je je in de kantine van de Derde Helft; dé plek waar de Eredivisie wordt bekeken door de ogen van een stelletje amateurs.

Eindbazen: Michel Vos en Wiggert Meerman spreken tijdens deze podcasts met bijzondere mensen - Eindbazen - die een uitzonderlijke prestatie of bijdrage hebben geleverd op het gebied van sport, wetenschap, ondernemen, cultuur, maatschappij of technologie!

FC Afkicken: Een podcast voor voetballiefhebbers, gepresenteerd door Neal Petersen en Joris Beckers. Ze bespreken het laatste voetbalnieuws, interviewen spelers en trainers en delen hun eigen passie voor de sport.

Actuele discussies:

De Correspondent Podcast: Luister naar diepgaande gesprekken en analyses over actuele maatschappelijke en politieke kwesties.

Dipsaus Podcast: Een podcast gericht op intersectionaliteit en de stemmen van vrouwen van kleur in Nederland, waarin maatschappelijke onderwerpen worden besproken.

Lang verhaal kort: Lang verhaal kort vertelt wat jij moet weten over een actueel onderwerp, om het nieuws erover beter te kunnen volgen. Elke werkdag rond vijven 1 onderwerp, in 5 minuten.

Deze diverse selectie van Nederlandse podcasts biedt voor ieder wat wils, of je nu geïnteresseerd bent in misdaadverhalen, comedy, psychologie, sport, persoonlijke verhalen of actuele discussies. Veel luisterplezier! 🎧📻