Gettyimages 1350717455
Tip
Inspiratie:

10 apps voor ultieme focus tijdens het thuiswerken

Thuiswerken heeft veel voordelen, maar soms is het lastig om je de hele dag te concentreren. Want zeg nou zelf, er is genoeg in en om je huis dat jou van je werk af kan houden. Een partner die aan het videobellen is terwijl jij een verslag probeert te lezen, je kinderen die constant binnenstormen met vragen, auto’s en fietsers die buiten langs razen of je smartphone die meldingen blijft geven. Geen zorgen! Hier vind je 10 apps die jou helpen bij een ultieme focus op je thuiswerkdag.

Voor wiebelkonten die zich moeilijk kunnen concentreren:

1. Office workout (Google Play) / Stretching exercises at Office (App Store)

Kan jij je energie niet zo goed kwijt als je de hele dag zit? Begrijpelijk! Ze zeggen het namelijk niet voor niets: zitten is het nieuwe roken. Dus wat dacht je van een mini workout tussen je meetings of afspraken door? Met deze apps doe je (het liefst om het uur) een korte bewegingssessie, met bijvoorbeeld leg stretches of arm oefeningen.

2. Headspace (Google Play & App Store)

Als jij een thuiskantoor hebt ingericht ken je vast het gevoel dat de muren een beetje op je af komen. De app Headspace kan je helpen. In een paar minuten leer je hoe je mindfulness toe kunt passen. De meditatiesessies verschillen in duur. Zo is er altijd een sessie die past bij het moment.

Tip van de redactie: probeer eens de sessie ‘Focus at work’, om te ontdekken of mediteren iets voor jou is.

Voor de workaholics die moeilijk pauze nemen:

3. Hydro coach (Google Play) / My Hydration (App Store)

Voldoende water drinken is cruciaal voor je gezondheid en helpt je bovendien scherp te blijven, maar op een thuiswerkdag kan dit er makkelijk bij in schieten. De app Hydro coach en My Hydration houden eenvoudig voor je bij hoeveel je drinkt op een dag en sturen notificaties als het tijd is voor een glas water.

4. Break Reminder (Google Play) / Stand Up! (App Store)

Als je eenmaal in een flow zit is het soms lastig om het werk even neer te leggen en te genieten van een welverdiende pauze. Toch is het inlassen van een pauze belangrijk. Om rustig wat te eten bijvoorbeeld. Je blijft ook langer productief en geeft je hersenen afleiding. Met Break Reminder en Stand Up! kun je makkelijk notificaties instellen die passen bij jouw werkschema .

Voor de thuiswerkers met een verstoord privé-werk balans:

5. Daywise (Google Play)

Door thuiswerken vervaagt de grens tussen privé en werk. Je huis is ineens je kantoor geworden. En waar je op kantoor aan het einde van je werkdag je spullen afsluit en inpakt, is dat thuis toch een stuk lastiger. Daywise helpt je om los te komen van je werk, na een thuiswerkdag. De app blokkeert alle werkgerelateerde notificaties die jij binnen krijgt, op tijden die je zelf instelt. Dit voorkomt dat jij bij het zien van een mailtje toch nog even snel je thuiskantoor induikt.

Apps om (omgevings)geluid te reguleren:

6. Spotify (Google Play & App Store)

Waar de één zich veel beter kan concentreren met een achtergrondmuziekje, vindt de ander het erg storend. Thuis kan je je gemakkelijk afsluiten voor omgevingsgeluiden door jouw favoriete muziek op je noise-canceling headphones aan te zetten. Met Spotify luister je naar zelfgemaakte playlists, specifieke genres of artiesten, of playlists van Spotify of andere gebruikers. Wist je dat er al heel wat playlists gemaakt zijn voor werk? Probeer bijvoorbeeld eens: ‘Working From Home’ of ‘Office Playlist 2022’!

7. Noizio (Google Play & App Store)

Hou jij er helemaal niet van om muziek op te hebben tijdens het werk, maar is jouw omgeving te luid om rustig in te kunnen werken? Of vind je het juist veel te stil in huis? Dan is Noizio misschien wat voor jou! In deze app vind je allerlei omgevingsgeluiden, van vogeltjes in het park tot walvisgeluiden of een knisperend haardvuur. Perfect voor op de achtergrond.

Voor de planning- en structuurfreaks:

8. Toggl (Google Play & App Store)

Toggl helpt je bijhouden hoe lang je over een bepaalde taak doet. Je voert in wat je gaat doen en zet vervolgens de timer aan. Zo weet je aan het einde precies hoelang je ergens over hebt gedaan. De app telt vervolgens alle uren van je projecten bij elkaar op, waardoor je concreet inzicht krijgt in hoeveel tijd je besteed aan je verschillende taken.

9. Pomodoro: Focus To-Do (Google Play & App Store)

Met de Pomodoro techniek zet je een wekker en concentreer je je 25 minuten lang op je taak, waarna je 3 tot 5 minuten ontspant en niks doet. Daarna ga je weer 25 minuten aan de slag. Na enkele van deze pomodoro’s neem je een wat langere pauze van 15 tot 20 minuten. Om je te helpen bij de uitvoering van deze techniek is er de Pomodoro app. Deze app gebruik je om je pomodoro’s te timen, zo heb je altijd een stok achter de deur. Simpel!

Voor alle smartphoneverslaafden:

10. Forest (Google Play & App Store)

Betrap jij jezelf er wel eens op dat je je telefoon pakt, je even op sociale media kijkt en er vervolgens ineens een halfuur voorbij is gevlogen? De app Forest motiveert je om tijdens je werk niet op je telefoon te kijken. Hoe werkt dat? Je kiest een boom en plant hiervan een zaadje in de app. Vervolgens stel je een timer in. Als jij vervolgens je telefoon niet aanraakt tijdens de timer, groeit jouw zaadje uit tot boom. Doe je dit wel? Dan sterft je boom. Hoe meer bomen jij laat groeien, hoe meer er in je bos komen te staan. Een leuke visuele representatie van hoe goed jij bezig bent dus!