Gettyimages 1341094496
Tip
Inspiratie:

Zo zorg je voor een ergonomische thuiswerkplek

Misschien heb je op kantoor wel alle faciliteiten voor een ergonomische werkplek. Maar grote kans dat je nu ook vaker thuiswerkt. Heb je daar dezelfde faciliteiten tot je beschikking? Of zit je aan de keukentafel? Lees hier hoe jij je thuiswerkplek ergonomisch kan inrichten.

Wat is ergonomisch werken eigenlijk?

Ergonomisch komt van het woord ergonomie. Dit betekent kort gezegd een juiste werkhouding met mentale en lichamelijke herstelmomenten. Dit geldt niet alleen voor urenlang achter een computer zitten, maar bijvoorbeeld ook voor mensen in de zorg of in de bouw. Bij een verkeerde werkhouding kunnen er vervelende klachten ontstaan, zoals rugpijn, gespannen spieren of oogklachten. Naast jouw houding, spelen licht, zuurstof, temperatuur, geluid en visuele prikkels ook een rol. Alles heeft invloed op jouw lichaam, maar ook op je mentale staat. Ergonomie heeft namelijk ook effect op je concentratie. Wanneer je niet ergonomisch werkt, ben je sneller vermoeid en ben je minder productief. Genoeg redenen dus om eens stil te staan bij jouw thuiswerkplek!

Een gezond postuur

Laten we beginnen met de juiste zithouding. Hierbij draait het vooral om de wervelkolom. Deze moet zich in een neutrale positie bevinden tijdens het zitten. Wanneer je zit, moeten beide voeten stevig op de grond staan. En je benen zijn gebogen in een hoek van 90 graden. Je knieholtes mogen 3 à 4 vingers verwijderd zijn van de zitting van de stoel. Dit wordt ook wel de zitdiepte genoemd, en is te herleiden naar de positie van de rugleuning. De hoogte van de rugleuning is ook belangrijk. De bolling hiervan moet zich bevinden in de holte van jouw onderrug. Voor relaxte schouders, rust je jouw armen in een hoek van 90 graden op de armleuningen.  

De juiste meubels

Er zijn dus een hoop dingen waar je op moet letten! Maar de juiste kantoormeubels kunnen hier al een handje bij helpen. Voor een goede zithouding, heb je een verstelbare bureaustoel nodig. Wat betreft een bureau is het aan te raden om er een te kiezen waarbij de hoogte aan te passen is. Zo kan je afwisselen met staan en zitten. Is dit niet mogelijk? Dan hebben wij een DIY-tip! Maak van je simpele bureautje een zit-statafel door er een klein tafeltje bovenop te zetten. Of kies een ander object om het bureau te verhogen, zoals boeken of dozen.

Verder mag de bovenkant van het computerscherm niet boven jouw ooghoogte komen. Deze staat daarnaast op een armlengte afstand van je gezicht. Je toetsenbord ligt recht voor het scherm, met je muis ernaast.

Tips en tricks

Naast een perfecte zithouding en de juiste inrichting, zijn er nog meer hulpmiddelen voor een goede ergonomie. Wellicht heb jij niet alle ruimte thuis voor een perfecte ergonomische werkplek. Dan zijn vooral deze tips handig voor jou.

1. Blijf actief

Blijf niet de hele dag op je stoel zitten. Er wordt aangeraden om elke 30 minuten even 2 minuten niet te zitten. Neem goed je pauzes, en maak bijvoorbeeld even een korte wandeling. Of doe een aantal simpele oefeningen. Even rekken en strekken kan nooit kwaad!

2. Slimme app

Ken jij de website Pose Alert al? Deze let op jouw houding door middel van cameradetectie. Wanneer de app ziet dat je inzakt, krijg je melding. Dit is een flinke piep, dus je schrikt vanzelf weer recht overeind!

3. Houd het groen

Uit onderzoekt blijkt dat veel planten jouw productiviteit met 15% kunnen verhogen. Ze hebben namelijk een goede invloed op jouw fysieke en mentale gezondheid.

4. Lekker luchtig

Genoeg zuurstof in de kamer speelt ook een belangrijke rol. Zet een deur of raam open. Zo krijg je minder snel hoofdpijn of een suf gevoel.

5. Optimale temperatuur

Deze ligt tussen de 20 en 27 graden. Iedereen heeft hier zijn eigen voorkeur in, dus doe vooral wat goed voelt voor jou. Last van een hittegolf? Hier vind je onze tips voor werken tijdens warm weer!

Wat is voor jou een reden om thuis te werken?

Een ergonomische thuiswerkplek maakt thuiswerken fijner. Hoeveel dagen werk jij eigenlijk thuis? Wie zijn/haar thuiswerkdagen vastlegt, is eerder geneigd om dat ook daadwerkelijk te doen en vol te houden. Vul onze thuiswerkplanner in en plan zo je ideale werkweek!

Plan je ideale werkweek