Verhaal
Inspiratie:

“Sinds ik thuiswerk, is mijn werk-privébalans beter op orde”

"Door het thuiswerken heb ik tijd voor dingen waar ik eerder weinig aan toe kwam. Nu ga ik wandelen of sporten na het werk. Of ik blijf ’s ochtends lekker wat langer in bed liggen."

Twee uur reistijd

Jordan Jansen woont in Den Bosch en werkt als projectmanager ruimtelijke projecten in de stad Utrecht. Vóór de uitbraak van het coronavirus reisde hij elke dag met de trein tussen zijn woonplaats en zijn werk. Soms pakte hij voor het eerste deel van zijn reis ook de fiets. Van deur tot deur was hij een uur onderweg. "’s Ochtends om acht uur vertrok ik en ’s avonds om zeven uur kwam ik weer thuis. Dan is je avond bijna voorbij."

 

Rondje hardlopen

Nu gaat Jordan gemiddeld zo’n twee dagen naar kantoor en werkt hij drie dagen thuis. "Op thuiswerkdagen klap ik mijn laptop op tijd dicht, zolang het werk dit toelaat." Zo heeft hij na zijn werk tijd om te bewegen of te ontspannen, iets waar hij voorheen nauwelijks kans voor zag. "Ik vind het nu minder stressvol om nog een rondje te gaan hardlopen."

Flexibel thuiswerken

Als het kantoor weer volledig opengaat, gaat Jordan dan ook liever geen vijf dagen per week terug. "Het thuiswerken bevalt me goed, dus dat wil ik er graag in houden. In ieder geval op woensdag.’’ Flexibiliteit vindt hij hierbij belangrijk. ‘Vaak heb ik op dinsdag en donderdag fysieke afspraken op kantoor. Dan werk ik op andere dagen thuis.’’

Toekomstige reisplannen

Of Jordan straks op álle kantoordagen weer de trein pakt, weet hij nog niet zeker. In het begin van de coronapandemie was het rustig op de snelweg. “Daarom pakte ik de auto als ik een keer naar kantoor ging. Al heb ik me vast voorgenomen om straks toch ook weer de trein of de fiets te pakken. Waarom? Vóór corona was reizen een vast onderdeel van mijn werkdag. Naar kantoor gaan wordt nu een nieuw ritueel. En daar kijk ik naar uit. Zo heb ik er eigenlijk wel weer zin in om in de trein een boek te lezen. En vermijd ik meteen de files.”

Wat is voor jou een reden om thuis te werken?

Veel mensen willen ook na corona blijven thuiswerken. Maar vinden het ook lastig om dat in de praktijk te brengen. Gelukkig kunnen we je helpen. Wie zijn/haar thuiswerkdagen vastlegt, is eerder geneigd om dat ook daadwerkelijk te doen en vol te houden.

Plan je ideale werkweek