Duurzaam carpoolen
Tip
Inspiratie:

Carpoolen? Goed voor 70% minder auto’s op de weg!

De auto is voor veel forenzen het favoriete vervoermiddel om naar hun werk te reizen. Helaas is dit niet zo duurzaam, maar soms is de auto je enige optie. Gelukkig is hier een oplossing voor, namelijk carpoolen! Met 3 anderen naar je werk rijden, levert al 70% minder auto’s op de weg op*.

Milieuwinst

Als iedereen met de eigen auto naar het werk zou gaan, dan zouden er in de spits 337.000 auto's meer op de weg rijden. Door samen te reizen, besparen carpoolers per werkdag ruim een miljoen liter brandstof en 2,8 kiloton broeikasgassen (CO2). Dat is het jaarlijkse elektriciteitsgebruik van bijna 2.100 huishoudens.

Kostenbesparing en gezelligheid

Behalve milieuwinst levert carpoolen ook veel andere voordelen op. Je hebt een gezellig reismaatje en je kunt de reiskosten delen. Misschien heb je wel collega’s in de buurt wonen of kun je ze oppikken op weg naar je werk? Informeer anders eens binnen het bedrijf waar je werkt of (nieuwe) collega’s interesse hebben. Tussen de knooppunten Deil en Vught vind je vijf superhandige carpoolplaatsen waar je met je reismaatje kunt afspreken.

Praktische carpooltips

  1. Carpoolen is vooral aantrekkelijk voor mensen met redelijk vaste werktijden en vaste werkplekken.
  2. Carpoolen voor zakelijk verkeer: medewerkers kunnen hun woon-werkverkeer combineren, maar ze kunnen bijvoorbeeld ook samen naar zakelijke afspraken gaan.
  3. Ook in je vrije tijd is carpoolen een optie die milieuwinst en een kostenbesparing oplevert. Je kunt bijvoorbeeld samen naar de sportvereniging rijden.
  4. Met anderen meerijden naar een festival, een museum of voor een bezoek aan een stad? Via apps als Blablacar, Toogether en TwoGo vind je de rit die het best aansluit bij jouw plannen!

Wil je op een andere manier duurzaam reizen? Overweeg dan eens het OV of een (elektrische) fiets. Via onze reiskeuzehulp vind je welke reisoptie het best bij jou past!

* Reis alleen samen als dit verantwoord is met de maatregelen van de coronapandemie.