Nieuws: 03 mei

De F2: Nieuwe hoogwaardige fietsroute tussen Zaltbommel en Den Bosch

De lente is in volle gang dus dat betekent lekker op de fiets! En dat kan al voor een deel over de gloednieuwe F2. De F2 is een veilige, snelle en comfortabele fietsroute tussen Zaltbommel en Den Bosch. De route is helemaal klaar in 2025, maar in de tussentijd worden er delen opgeleverd waar je al gebruik van kan maken! Lees het hoe, wanneer en waarom in dit artikel.

Waar komt de F2?

De hoogwaardige fietsroute gaat lopen van Zaltbommel tot Den Bosch en wordt in totaal 15 km lang. De route wordt vier meter breed, waardoor er genoeg ruimte is voor zowel de recreatieve fietser als de woon-werk fietser, en bestaat uit rood asfalt met belijning. Fietsers hebben op bijna alle delen van de F2 voorrang en bovendien worden er een nieuwe fietstunnel onder de N322 bij Zaltbommel en een fietsbrug over de Zandzuigerstraat bij Den Bosch gebouwd waardoor je lekker ongestoord door kunt fietsen.

Waarom wordt de route aangelegd?

Momenteel komen fietsers onderweg van Den Bosch naar Zaltbommel (en de tussengelegen bestemmingen) kruispunten, verkeerslichten en (drukke) wegen om over te steken tegen. Met de aanleg van de F2 is dit straks verleden tijd en fiets je als fietser snel en veilig door.  

Welk deel van de route is al klaar?

De planvorming voor deze 'hoogwaardige fietsroute' begon al enkele jaren geleden, met als officiële start in 2020 de ondertekening van een overeenkomst tussen de verschillende betrokken gemeenten en provincies. Inmiddels wordt er gebouwd aan de route en is er zelfs al een deel klaar! Je kunt namelijk al gebruik maken van de F2 tussen station Zaltbommel (Hogeweg) tot aan de toekomstige tunnel onder de N322.

Zo kun je via de F2 dus al het gemeentehuis, Van der Valk Zaltbommel, of andere locaties langs de Hogeweg bereiken. En met de recente aanleg van de extra fietsenstallingen bij station Zaltbommel kun je je fiets ook nog eens heel gemakkelijk stallen.

En de rest van de route dan?

De komende jaren wordt er nog volop gewerkt aan de rest van de F2. Het gedeelte in Maasdriel en de Steenweg in Zaltbommel zijn naar verwachting dit jaar nog gereed, de rotonde Treurenburg en de aanleg van de fietsstraat Orthen in Den Bosch worden naar verwachting in 2024 afgerond. De tunnel onder de N322 en de brug over de Zandzuigerstraat worden in 2025 aangelegd, wat de route helemaal af maakt.

Kortom, fietsen over de F2 wordt alleen maar leuker en makkelijker! Heb jij de nieuwste stukken van het fietspad al uitgeprobeerd?

De volledige planning van de bouw vind je hier.