Nieuws: 02 mei

Op weg naar een minder drukke A2 Deil-Vught: 'De snelweg uitbreiden is te makkelijk gedacht'

“Extra asfalt storten als oplossing voor het fileprobleem is vaak te makkelijk gedacht”, vertelt Gert Sanders, programmamanager A2 Deil-Vught. “We willen structurele, duurzame oplossingen invoeren om de drukte op de A2 te verminderen. Daarmee zijn we goed op weg.” Gert neemt in mei afscheid als programmamanager en blikt in dit artikel terug op zijn werk voor het programma A2 Deil-Vught. Ook deelt hij zijn visie op mobiliteit en minstens zo belangrijk: welk reizigerstype komt er uit zijn reiskeuzehulp? 

Mobiliteit is aan te passen

“Mobiliteit is onlosmakelijk verbonden met onze moderne manier van leven”, vindt Gert. ”Maar er ontstaan grote problemen als we allemaal op hetzelfde moment in onze eigen auto dezelfde kant op willen.” Gert ziet mobiliteit als iets dat we kunnen aanpassen als dat nodig is. Bijvoorbeeld om luchtvervuiling te verminderen, de veiligheid op de weg te verbeteren, of de doorstroming te optimaliseren. “Daarom is het belangrijk dat we nadenken over onze mobiliteit én ons gedrag daarop aanpassen.” 

Meer focus op gedrag

Binnenkort neemt Gert afscheid als programmamanager A2 Deil-Vught. “Ik hield met veel plezier toezicht op bijvoorbeeld de kosten en de communicatie van het brede maatregelenpakket voor de A2.” Gert draait al wat langer mee in de mobiliteitswereld en in de loop van de jaren zag hij een verschuiving. “In het verleden draaide het oplossen van verkeersdrukte vooral om het aanleggen van infrastructuur, maar tegenwoordig is het juist belangrijk om mensen bewust te maken van slimmer reisgedrag en reisalternatieven. Dit doen we onder andere via ‘Haal meer uit je reistijd’. Hiermee motiveren we mensen om anders te reizen, door bijvoorbeeld de fiets, het openbaar vervoer of een P+R te gebruiken. Of door indien mogelijk thuis te werken natuurlijk.” 

Waardevolle campagne

Gert stelt dat ‘Haal meer uit je reistijd’ waardevol is om twee redenen: “Met deze campagne prikkelen we reizigers om na te denken over hun reisgedrag en laten we hen kennismaken met reisalternatieven. Zo hebben de inspirerende verhalen en dilemma’s die we op social media delen mij ook aan het denken gezet over mijn eigen reisgedrag.” Naast het stimuleren van ander reisgedrag, worden er binnen het Programma A2 Deil-Vught ook fysieke maatregelen in de regio genomen om die verandering ook te kunnen uitvoeren. Denk daarbij aan de aanleg van een snelfietsroute tussen Zaltbommel en ‘s-Hertogenbosch, P+R-terreinen en de uitbreiding van fietsenstallingen bij treinstations.

“Omdat er een grens zit aan de realisatie van fysieke maatregelen, bijvoorbeeld vanwege de stikstofcrisis, zijn maatregelen die sturen op gedragsbeïnvloeding ook belangrijk. ‘Haal meer uit je reistijd’ kan gewoon door blijven gaan en zoveel mogelijk mensen blijven prikkelen om na te denken over het aanpassen van hun reisgedrag.”

Bewust reisgedrag

Gert gebruikt de A2 niet vaak voor woon-werkverkeer, maar ontkomt soms toch niet aan een bezoekje aan deze drukke weg. “De auto is gemakkelijk, maar ik kies absoluut liever voor de trein als ik bijvoorbeeld naar Amsterdam ga voor een concert. Met de trein reizen vind ik gezelliger en bovendien heb ik geen last van parkeerproblemen. Ook maak ik veel gebruik van een elektrische fiets. Hiermee leg ik afstanden af die ik normaal met de auto zou doen.”

Gert probeert zo bewust mogelijk om te gaan met zijn reisgedrag: “Dit betekent natuurlijk niet dat ik nooit meer in de auto stap. Omstandigheden zoals slecht weer of slechte bereikbaarheid met het openbaar vervoer zorgen er soms toch voor dat de auto de meest aantrekkelijke keuze is.”

Moderne Marijn, Actieve Alex of…? 

Natuurlijk vulde Gert onze reiskeuzehulp in. En welk reizigerstype is hij? “Ik ben Bo Balans, en dat vind ik eigenlijk wel passend bij mijn reisgedrag.” Een Bo Balans is altijd op zoek naar een gezonde balans in het leven. Qua reizen maakt Bo Balans altijd de afweging tussen wat duurzaam is en wat op dat moment het meest praktisch is. In de file staan is echt zonde van de tijd, tijd die een Bo Balans liever besteedt aan een beetje relaxen of aan quality time met familie of vrienden.

Benieuwd welk reizigerstype jij bent? Vul ook de reiskeuzehulp in!

Namens Haal meer uit je reistijd bedanken we Gert voor zijn werk als programmamanager A2 Deil-Vught. We wensen hem veel succes met zijn nieuwe uitdaging.