Zo Maak Je Afspraken Met Je Werkgever Over Thuiswerken
Tip
Inspiratie:

Zo maak je afspraken met je werkgever over thuiswerken 

Je baas wil dat je terugkomt naar kantoor. Dat wil jij ook. Je mist je collega’s en eerlijk gezegd ook de small talk bij de koffieautomaat. Maar ... de hele week weer terug naar kantoor? Liever niet. Thuiswerken heeft zo z’n voordelen. Je bent productiever en kunt zelf je tijd indelen. En je hebt minder reistijd. Ga in overleg met je werkgever en kijk of je hierover afspraken kunt maken. Dit zijn mogelijke gespreksonderwerpen.

Ga in overleg

Thuiswerken is geen wettelijk recht. Wel heb je het recht om hierom te vragen. Je werkgever kan je verzoek weigeren, maar moet er wel met je over in gesprek. Je werkgever heeft een zorgplicht. Als jullie afspreken dat je (deels) thuis gaat werken, moet je werkgever ervoor zorgen dat je ook thuis veilig en gezond kunt werken. Daarbij kun je denken aan een goede tafel en bureaustoel.

1. Je werktijden

Als je thuiswerkt, is het extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Zorg voor regelmaat en structuur. Werk op vaste dagen thuis en op vaste tijden. Neem regelmatig pauze en wissel taken af. In combinatie met de zorg voor kinderen is het belangrijk om je werktijden af te stemmen op de activiteiten met je gezin.   

2. Je werkplek 

Je werkgever moet zorgen voor een goede tafel en bureaustoel, een los toetsenbord en een muis voor bij je laptop, een laptophouder of een extra beeldscherm en voldoende verlichting. Ook voorlichting over de risico’s van thuiswerken hoort hierbij. 

3. Je vergoeding

Een goed werkende laptop en een comfortabele bureaustoel: die kan je werkgever je ter beschikking stellen. Je reiskostenvergoeding kan tijdelijk worden doorbetaald. Je werkgever kan kleine extra onkosten vergoeden, al zijn de mogelijkheden beperkt.

4. Je privacy 

Het bijhouden van productiviteitsscores van werknemers is niet toegestaan. Je werkgever moet wel kunnen nagaan of je thuis verantwoord kunt werken. Als werknemer moet je daarom wel een vorm van controle toestaan. Je kunt een foto maken van je werkplek en die delen. 

Wat is voor jou een reden om thuis te werken?

Veel mensen willen ook na corona blijven thuiswerken. Maar vinden het ook lastig om dat in de praktijk te brengen. Gelukkig kunnen we je helpen. Wie zijn/haar thuiswerkdagen vastlegt, is eerder geneigd om dat ook daadwerkelijk te doen en vol te houden. Vul onze planner in en plan zo je ideale werkweek!

Plan je ideale werkweek