Verhaal
Inspiratie:

''Reistijd is voor mij regeltijd, zodat ik thuis lekker kan ontspannen''

“In de trein regel ik vaak van alles. Ik beantwoord mails, reageer op berichtjes van vriendinnen of regel huishoudelijke dingen. Als ik dan thuis kom, heb ik het gevoel dat ik klaar ben. Toen ik een tijd met de auto naar Apeldoorn reisde, moest ik dat allemaal thuis na mijn werk doen. En miste ik echt die regeltijd in de trein!” 

Station op loopafstand

Coco de Theije is adviseur bewoners en gedrag bij het Utrechtse adviesbureau SME. Ze woont op loopafstand van het Centraal Station in Den Bosch. Met tien minuten zit ze in de trein naar Utrecht. Daar brengt de tram haar snel op haar bestemming. “Soms pak ik de fiets naar het station in Den Bosch, omdat dat voor mijn gevoel sneller is. Maar de fiets uit de schuur pakken en op het station stallen, kost waarschijnlijk evenveel tijd.” 

Drempel om in de auto te stappen

Coco werkte voornamelijk thuis tijdens corona, al gaat ze nu ook regelmatig naar kantoor. Zowel privé als zakelijk reist ze vrijwel altijd met het OV. “Het voelt steeds minder oké om in de auto te stappen, omdat het slecht is voor het klimaat. Af en toe doe ik het wel, het ligt eraan wat ik ga doen. Is een locatie goed bereikbaar en kan ik er wel of niet parkeren? Als ik in het weekend naar mijn ouders ga, ben ik met het OV ruim een uur onderweg en met de auto veertig minuten. Als ik dan ook nog spullen moet vervoeren, kies ik voor de auto.” 

Gemak en flexibiliteit

‘Treinen’ is in haar ogen niet alleen duurzamer, maar biedt ook gemak en flexibiliteit. “In Den Bosch vertrekt er iedere tien minuten een trein richting Utrecht. Ik hoef nooit lang te wachten of op de klok te kijken en kan bij wijze van spreken zelf mijn vertrektijd bepalen. Vooral ’s ochtends als ik op tijd op een afspraak wil zijn, vind ik dat belangrijk. ’s Avonds maakt me dat niet zo veel uit. Natuurlijk vallen er weleens treinen uit, maar dan wordt dat meestal snel opgelost met bussen.” 

Ontbijt of lunch

De treinreis levert haar ook een ander voordeel op, bekent Coco. Reistijd is voor haar ook een eetmoment. “Ik ontbijt meestal ’s ochtends in de trein. Ook dat is voor mij gemak en scheelt me tijd. En ik lees graag onderweg, liefst in de stiltecoupé. Sinds corona is het een stuk rustiger in de trein, dat is wel een prettige bijkomstigheid.”