Gettyimages 1185373148
Tip
Inspiratie:

Ontdek deelvervoer op de werkvloer

Deelvervoer is een breed begrip. Je hebt deelfietsen, deelscooters en deelauto’s. Je kan ze delen met onbekende mensen, of met je buren. Voor ieder wat wils dus! En niet te vergeten: de vele voordelen. Deelvervoer is vaak goedkoper en duurzamer dan eigen vervoer. En dit geldt ook voor op de werkvloer! Er zijn veel mogelijkheden voor een bedrijf om deelvervoer in te zetten. Hoe is het bij jou op kantoor geregeld? Lees hier alle mogelijkheden en hoe je in gesprek kan gaan met jouw werkgever over deelvervoer.

Een zakelijke deelauto

Een van de opties is een deelauto van de zaak. Jouw werkgever kan een abonnement afsluiten bij deelvervoeraanbieders die auto’s in de buurt hebben staan, zoals Gaiyo of Greenwheels. Zo heeft Gaiyo een speciaal abonnement voor zakelijk vervoer, namelijk Gaiyo Business. Als jij uitstapje hebt voor je werk, kan je vervolgens de deelauto pakken. Volgens Gaiyo kan je hiermee wel 17 procent besparen op zakelijke reiskosten! Zo bespaar je bijvoorbeeld op kilometervergoedingen en parkeerkosten. Niet verkeerd, toch?

Een fietshub

Een andere mogelijkheid is een fietshub. Dit is een fietsenstalling bij een P+R of treinstation waar je een deelfiets kan pakken. Als medewerkers met het openbaar vervoer reizen of gebruik maken van een P+R, is dit een mooie oplossing om het laatste stukje van de route te overbruggen naar kantoor. Kom bijvoorbeeld aan met de trein, en pak vervolgens een deelfiets naar kantoor. Als bedrijf kan je vaak in samenwerking met de gemeente je aansluiten bij zo’n fietshub. Dan zijn er altijd fietsen beschikbaar voor jou en je collega’s!

De voordelen voor de werkgever

Naast dat het kosten bespaart, zijn er nog meer voordelen. Zo zijn er minder administratieve werkzaamheden. Facturen worden opgestuurd door de aanbieders van deelvervoer en er is geen sprake meer van reiskostendeclaraties. Daarnaast wordt het vanaf 2023 verplicht om als bedrijf met meer dan 100 medewerkers de C02-uitstoot van zakelijk vervoer te rapporteren. Met deelvervoer verlaag je deze uitstoot flink. Deelvervoer heeft namelijk het effect dat je een vervoermiddel alleen pakt als je het écht nodig hebt. Daarnaast zijn de meeste deelvervoeropties elektrisch. Met een blik op de toekomst is het dus ook een handige dienst!

Overtuig je werkgever

Mooie ideeën allemaal, maar wie gaat het uitvoeren? Ga in gesprek met je werkgever over alle opties. Wellicht zit er iets bij voor jullie en kan jij voortaan met een deelfiets of deelauto op pad! Onze tips voor een goed gesprek:

  • Enthousiasmeer eerst je collega’s: samen sta je sterk. Als er een grote vraag is naar deelvoer, is je werkgever sneller geneigd om er mee aan de slag te gaan.
  • Bereid je voor: pak de voordelen uit dit artikel en sla hiermee je slag. Benoem ze allemaal en haal zo je werkgever over.

Succes!