Gettyimages 1013873520
Tip
Inspiratie:

In gesprek met je werkgever over duurzame mobiliteit

Reis jij of reizen veel van jouw collega’s met de auto naar kantoor? Dat kan tegenwoordig anders! Er zijn vele reisopties die duurzamer zijn. Niet alleen voor het milieu, maar ook op andere manieren. Met de auto sta je bijvoorbeeld vaak in de file. Dat is verspilde tijd, toch? Niet zo duurzaam op de lange termijn dus. Wil jij hier verandering in brengen? Ga in gesprek met je werkgever en kijk samen naar de mogelijkheden.

Welke mogelijkheden zijn er?

Er zijn dus vele manieren om te reizen naar je werk waarmee je die nare file vermijdt. We hebben ze voor je op een rijtje gezet:

1. De fiets

Pak lekker wat beweging onderweg naar je werk! Woon je wat verder van je werk? Misschien is een e-bike wel een goede oplossing.

2. Het openbaar vervoer

Is jouw werkplek goed bereikbaar met de trein of bus? Dan zijn die reisopties ook zeker het overwegen waard.

3. P+R

Soms is het onvermijdelijk om de auto te pakken. Wellicht kan je een deel van de rit en de file takkelen met een P+R. Parkeer net buiten de binnenstad en pak het openbaar vervoer om de route af te maken.

4. Deelvervoer

Of pak een deelauto als het gebruik van een auto onvermijdelijk is. Je leest hier waarom dat duurzamer is. Of pak een deelfiets of deelscooter. Super handig!

5. Carpoolen

Wonen er collega’s bij jou in de buurt? Rijd samen naar werk! Dat scheelt weer een auto. Lees hier alle voordelen van carpoolen.

Hoe regel ik dit dan?

Misschien is zomaar een e-bike aanschaffen een beetje ambitieus. Of twijfel je over een abonnement voor een deelauto. Doe het daarom samen met je werkgever en/of collega’s. Kijk samen naar de mogelijkheden. We zetten ze wederom voor je op een rijtje:

1. Een e-bike

Dit is een flinke investering. Niet alleen voor jou, maar ook voor jouw werkgever. Maar voor een bedrijf kan het op de lange termijn juist veel besparingen opleveren. Met een e-bike heb je namelijk minder reiskosten. Je leest alle voordelen hier. Voor jouw werkgever is het dus zeker voordelig om een e-bike aan te schaffen voor zijn of haar werknemers.

2. Openbaar vervoer

Ook voor het openbaar vervoer zijn er besparingsmogelijkheden. Kijk samen naar voordelige abonnementen waarmee jij kan reizen. Dit is ook handig als je op een P+R parkeert en daarna verder reist met de trein, bus, tram of metro.

3. Deelvervoer

Een zakelijke deelauto zie je tegenwoordig steeds meer. Je werkgever sluit een abonnement af bij een deelvervoeraanbieder en bespaart zo ook op reiskosten. Lees er hier meer over.

Ga in gesprek

Misschien is jouw werkgever wel te porren voor deze oplossingen. Ga met hem of haar in gesprek en bespreek de mogelijkheden. We geven je 2 tips:

  1. Enthousiasmeer eerst je collega’s: samen sta je sterk! Bij een grote vraag is jouw werkgever sneller geneigd om actie te ondernemen.
  2. Benoem de voordelen: verzamel de voordelen en benoem deze tijdens het gesprek. Zo ben je goed voorbereid en overtuig je hem of haar zo!

Nooit geschoten is altijd mis. Succes!