Gettyimages 1018800686
Tip
Inspiratie:

Google Maps helpt je een (groen) handje

Sinds september heeft Google de nieuwe ‘duurzame route’ functie toegevoegd aan de Google Maps-app. Dit is een mooie stap richting duurzame mobiliteit. Maar wat houdt de nieuwe functie precies in en hoe kan je het gebruiken? Lees snel verder om daar achter te komen.

Wat is het eigenlijk?

Door de nieuwe functie is Google Maps in staat om schattingen te maken van de brandstof- of energie-efficiëntie op bepaalde routes. Daarnaast houdt de app rekening met realtime verkeers- en wegomstandigheden bij het uitstippelen van de route. Dat betekent dat het niet alleen de snelste route is, maar ook de efficiëntste. Er wordt dus altijd voor gezorgd dat je dezelfde reistijd hebt als bij de minder duurzame route. Deze nieuwe functie komt erg gelegen in deze tijden van hoge brandstofprijzen. Zo wordt er niet alleen veel brandstof bespaart, maar ook geld.

Hoe berekent Google die efficiënte routes?

Google is een handje geholpen door het National Renewable Energy Laboratory en het Europees Milieuagentschap. In de berekeningen voor het brandstof- en energieverbruik en de CO2-uitstoot is er met veel factoren rekening gehouden, zoals: gemiddeld brandstof- of energieverbruik voor voertuigen in je regio, steilheid van heuvels op je route, patronen voor langzaam rijdend en stilstaand verkeer en typen wegen (zoals lokale wegen of snelwegen).

Hoe gebruik ik het?

  1. Open de Google Maps app
  2. Klik op je profiel foto, en klik vervolgens op instellingen
  3. Klik op navigatie
  4. Scrol naar beneden en zet voorkeur voor brandstofzuinige routes aan
  5. Klik op type motor en selecteer het type dat bij jouw voertuig past
  6. Klik op klaar

Kleine moeite toch? Je bent nu ready to go! Vanaf nu kiest Google Maps altijd de meest zuinige en efficiënte route naar jouw bestemming zonder dat je daar langer voor hoeft te rijden. Veel reisplezier!