Erik Mclean Fsli8rdcdyk Unsplash
tip
Inspiratie:

Bespaar energie tijdens een thuiswerkdag: 5 tips

Sinds de coronacrisis is thuiswerken het nieuwe normaal. Maar door de stijgende energieprijzen werk je misschien liever op kantoor. Zo kan de verwarming overdag even uit. Maar er zijn een hoop voordelen verbonden aan thuiswerken. Zo heb je geen reistijd of heb je meer concentratie. In dit artikel lees je hoe je alsnog kan thuiswerken én kan besparen op de energierekening.  

1. Trek een extra trui en geitenwollen sokken aan

Wanneer je ’s ochtends begint met werken, kan het thuis behoorlijk koud zijn. De neiging om de verwarming hoger te zetten is dan erg groot. Toch is het verstandiger om een extra trui, een extra paar sokken aan te doen of een dekentje te pakken. En als je toch zo goed bezig bent, probeer dan de verwarming één graad omlaag te zetten. Je bespaart namelijk 7% in je energieverbruik bij elke graad lager!

2. Alle thuiswerkers in dezelfde ruimte

Werkt je huisgenoot ook lekker thuis? Dat is natuurlijk erg gezellig, maar je kunt er ook nog je voordeel uithalen! Ga met diegene in dezelfde ruimte zitten. Dan hoef je namelijk maar één kamer in je huis te verwarmen. Dan kunnen de verwarmingen in de andere ruimtes lager of misschien zelfs uit.

3. Drink een zuinige bak koffie

Het eerste wat je doet als je op kantoor aankomt, is racen naar een het koffiezetapparaat voor een lekker kopje koffie of thee. Thuis is dat waarschijnlijk precies hetzelfde verhaal. Probeer in plaats van steeds één kopje zetten, juist grotere hoeveelheden in een keer te zetten. Dan hoeft namelijk de waterkoker maar één keer aan. Giet de koffie of thee in een thermoskan. Dan blijft het lekker warm.

4. Gordijnen open!

De dagen worden steeds korter, maar aangezien jij lekker een dagje thuiswerkt, kun je ook later je bed uit. Je hoeft namelijk niet te reizen naar kantoor. Wanneer je opstaat zie je de zonnestralen net naar binnen schijnen. Ideaal, want je hoeft nu niet de lampen aan te doen. Daarnaast zorgt het zonlicht dat op de ramen schijnt er ook voor dat de kamer een stuk warmer wordt. Twee vliegen in een klap! Zoek dus thuis een plekje op waar je lekker in de zon kunt werken.

5. Klaar? Stekker eruit!

Je bent eindelijk klaar met je lange werkdag. Je staat zonder na te denken op van je stoel, maar al je elektronische apparaten staan nog aan. Dit kost energie, ook wanneer je ze niet gebruikt. Zet dus bijvoorbeeld je computerscherm altijd uit wanneer je klaar bent met werken. Het is nog beter om alle stekkers in een stekkerdoos te doen, omdat je zo makkelijk alle stroom van je apparaten kunt afhalen. Zo voorkom je ’sluipverbruik’.

Zo zie je maar; er zijn veel manieren om energie te besparen tijdens een thuiswerkdag! Hopelijk ben je door deze tips weer meer bereid om lekker vanuit je eigen kantoortje thuis te gaan werken.